Alt hvad du skal vide om perler,
perlesmykker og perlepleje
Med et hav af muligheder kan det være svært at navigere igennem informationer omkring alle de forskellige slags perler, og måder hvorpå du bedst passer på dine unikke perlesmykker. Derfor har vi i Mermaid Stories udviklet denne korte, men altdækkende guide til dig, hvori du kan lære alt om perler og perlesmykker.
Vi hjælper dig til at forstå det tekniske ved perler, præsenterer dig for hvordan vi selv udvælger perler til vores smykkekollektion, samt hjælper dig til at sørge for at dine perleøreringe, perlehalskæder eller andre perlesmykker ikke mister deres glans og skønhed igennem tiden.
Hvad er perler?
Perler er et organisk, naturligt produkt, der kommer fra skaldyr, hvis karakteristiske træk er en blød krop, der bliver beskyttet af en skal. Under denne betegnelse finder man for eksempel østers og muslinger.
Hvordan bliver perler udvundet og produceret?
Når en fremmed genstand er trængt ind i muslingens skal og kerne, reagerer skaldyret med at den ydre del af kernen opbygger skallen med perlemor for at beskytte sig selv. Perlemor er det stof, der ligger udenom selve perlen og består af flere forskellige mineraliserede væv. Når der er brug for det, indeslutter skallen med perlemor de fremmede partikler. Sådan en indeslutning bliver i sidste ende til en perle, som vi kender det.
Hvad er forskellen på ægte og kultiverede perler?
Perler kan enten være ægte eller kultiverede.
Når man taler om ægte perler, menes der perler som er kommet til på naturlig vis uden menneskets indblanding, hvilket kan ske både i fersk- og saltvand.
Kultiverede perler er derimod et resultat af menneskers indblanding og forsøg på kunstigt at lægge en irritation ind i skaldyrs væv. De fleste perler på markedet er kultiverede perler, da man ikke længere fisker efter perler som før i tiden.
Hvad er forskellen på saltvands- og ferskvandsperler?
Alle perlerne kan deles op i to kategorier, alt afhængigt af deres oprindelse: saltvandsperler og ferskvandsperler.
Saltvandsperler findes i hav og oceaner og kan have flere forskellige farver: hvid, lyserød, lys gyldent, lyse- og mørkegrå, samt lilla. Den mest populære farve blandt saltvandsperler er lyserød.
Ferskvandsperler fremkommer i søer eller flode, og har naturligt hvide, lyserøde beige, lilla eller fersken nuancer. Ferskvandsperler bliver nogle gange også kunstigt farvebelagt, hvilket resulterer i et endnu større udvalg af farver. Til vores smykker bruger vi kun ferskvandsperler i deres naturlige nuancer.
Hvilke former har perler typisk og hvad fortæller deres form egentligt?
Perlernes form kan variere meget, da det er et organisk produkt, der stammer direkte fra skaldyr (muslinger) og bliver udsat for flere udefra- og indefra kommende faktorer, der påvirker dens udvikling.
Noget af det, der kan påvirke perlens form er dens position inde i muslingen under udviklingen, samt størrelsen og formen på det fremmede genstand, der trængte ind i muslingen.
I perlernes verden taler vi om følgende former:
- Barokperler - Disse perler er de mest asymmetriske og kan variere meget i udseende, hvilket gør dem meget unikke og trendy. Til vores smykker bruger vi en del barokperler, som giver vores perleøreringe og perlehalskæder et stilet, utraditionelt og personligt udtryk.
- Semi-barokperler - Disse perler har færre uregelmæssigheder i formen, men er stadigvæk ikke helt symmetriske. Under denne kategori finder man typisk de ovale, de dråbeformede og de knap lignende perler.
- Nær-runde perler - Som navnet hentyder, er formen på perlerne i denne kategori næsten helt rund.
- Runde perler - Perlerne i denne kategori er de helt klassiske, perfekte, runde perler, som vi kender dem fra de tidsløse perlehalskæder i damebladene eller på ældre fotografier. De er især sjældne i forhold til andre perler på markedet, hvilket ofte medfører en meget høj pris.
Hvordan passer du bedst på dine perlesmykker?
Konventionelle produkter til personlig pleje, såsom kosmetik, SPF indeholdelige cremer, hårspray og lignende produkter, indeholder alle sammen nogle kemikalier, der nemt kan beskadige perlesmykkerne. Derfor er det vigtigt at du først tager dine perleøreringe eller perlehalskæder på mindst 30 minutter efter at have brugt produkter til personlig pleje. Tag altid dine smykker af før sengetid. En tommelfingerregel kan være, at du skal tage dine fine perleøreringe eller dine perlehalskæder på som det sidste om morgenen og tage dem af som det første om aftenen.
Husk at regelmæssigt tørre dine perlesmykker af med en blød, let dampet klud - på den måde sørger du for at ingen syre fra kroppen eller udefrakommende kemikalier ophober sig på smykkerne. Opbevar dine perlesmykker separat fra dine øvrige smykker, så de ikke bliver ridsede. Opbevar aldrig dine perler i zip-lock poser, da perler er et organisk naturprodukt, som indeholder spor af vand og opbevaring i tætlukkede poser eller lignende emballage vil forringe perlernes udseende. Vi foreslår at du opbevarer dine perlesmykker i den smykkeæske som vi sender dem til dig i.
Opdag Mermaid Stories' Smykkekollektion
❦
Har du flere spørgsmål angående perlesmykker, skriv til os på
hello@mermaid-stories.com. Vi hjælper altid gerne!